Blog’as

Klasikiniai BeerGeek.lt įrašai apie alų

Maredsous 10 Triple

Prieš gerą mėnesį buvau Prancūzijoje. Atostogavau, smagiai leidau laiką ir ragavau šiek tiek alaus. Kelionės įspūdžius papasakosiu per kelis kartus, o pradėsiu nuo Maredsous tripelio, kurio dar visai neseniai buvo galima aptikti ir Lietuvoje, tačiau dabar iš radarų jis dingęs.  (Paulius rašo, kad jo niekada Lietuvoj ir nebuvo, matyt kažką supainiojau)

Maredsous Abbey alų , pagal licenziją, nuo 1963 m. verda Duvel Moortgat Brewery alaus darykla Belgijoje. Bene žinomiausias šios daryklos produktas – Duvel alus. Pats benediktinų vienuolynas gamina tokio pat pavadinimo sūrį. Gauti pinigai tradiciškai skiriami vienuolyno išlaikymui ir labdarai. Darykla siūlo trijų stilių Maredsous produktus – Blonde ale (6,5% ABV), Brune (dubbel 8% ABV) ir Triple (10% ABV). Pirmuosius du galima aptikti Lietuvoje – Rimi prekybcentriuose, Alaus studijoje, Belguose ir t.t. Trečiasis – Triple – anot oficialaus puslapio yra pats įspūdingiausias Maredsous serijos gaminys. Jis pristatomas kaip „golden-bodied, Belgian Triple, redolent with festive sparkle, creamy body, and a luscious head. Its elegant smoothness belies the strong alcohol content. You’ll revel in its balanced, long, and warmish finish.“

Seilė tįsta prisiminus, išties šis tripelis vienas skaniausių mano kada ragautų. Duvel Moortgat gali statyti jį į vieną eilę su Duvel’iu. Trumpai perteiksiu savo pojūčius ragaujant Maredsous Triple.

Maredsous Triple

Apšvietimas gan prastas, atsiprašau 🙂

Maredsous 10 Triple

Duvel Moortgat

Stilius: Belgian Triple

Alk. konc.: 10 % ABV

Rekomend. temp.: 12-13 °C

RateBeer.com97/100

BeerAdvocate.com88/100

 

Spalva: tamsaus gintaro. Puta standi, itin balta, gerai laikosi, lieka gražus piešinys.

Kvapas: Tik atidarius buteliuką tvokstėli saldumas. Labai gražiai išreikšti vaisiniai aromatai, mielių charakteris. Taip pat jaučiamas lengvas medaus prieskonis, iš vaisių galima bandyti išskirti persikus/abrikosus.

Skonis: Skonyje dominuoja vaisiai, sakyčiau – persikai. Šiek tiek glumina alaus tirštumas, bet kaip ir žadėta puslapyje jis labai smooth, tarsi gertum smoothie :). Alus ganėtinai gaivus, skonyje galima apčiuopti ir citrusų žievelės įtaką. Poskonyje šiek tiek jaučiamas apynių kartumas, žoliškumas. Jis išlieka ilgai, persipindamas su maloniu vaisių švelnumu. Aluje taip pat subtiliai reiškiasi ir alkoholio šiltumas. Šio alaus kūnas – tvirtas (body – strong), karbonizacija vidutiniškai aukšta (mid-high), o geriamumas – žemas (drinkability – low).

Toks alus puikiai tinka šaltėjantiems vakarams ar prie Kūčių/Kalėdų stalo. Jeigu žinote kur jo galima gauti Lietuvoje, dalinkitės komentaruose!

Nurenk Pilsner Urquell merginą!

Šis žaidimas yra priežastis kodėl dar mokykloje žinojau kas yra Pilsner Urquell. Puiki reklamos idėja. WEB 2.0 laikais socialiniai tinklai vaidina nemažą vaidmenį įmonių rinkodaros strategijose. Facebook’as puiki vieta suburti savo vartotojus į virtualią bendruomenę ir komunikuoti su jais. Tokie ir panašūs žaidimai plinta virusiniu būdu ir padeda pritraukti daugiau gerbėjų, bei didinti prekės ženklo žinomumą. Tad kodėl kažko panašaus nesugalvojus ir Lietuvos tikro alaus gamintojams?

Smagaus žaidimo! Savo rezultatais pasidalinkite komentaruose 😉

 

Degustacijų organizavimo atmintinė

Prieš skaitant šį, primygtinai rekomenduojame perskaityti vieną pirmųjų mūsų straipsnių apie ALAUS RAGAVIMĄ.

Taigi šį kart trumpai apie labai smagų ir atraktyvų užsiėmimą – alaus degustaciją. Pristatysime svarbiausius žingsnius, kurie reikalingi vykusiai degustacijai parengti. Ši veikla puikus būdas gerai praleisti laiką, susipažinti su naujais ar prisiminti jau atrastus skonius, galimybė su savo pomėgiu supažindinti tave supančius draugus. Reikia nepamiršti rodyti  iniciatyvą, nes dauguma mielai prisijungia prie gerai suplanuoto užsiėmimo, tačiau neprisideda prie jo planavimo.

TEMOS PASIRINKIMAS. Jeigu degustaciją planuojate pirmą kartą siūlome rinktis bendrą  susipažinimą su gėrimu ir jo ekstremumais. Pasirinkite kelis skirtingus alaus stilius ir susipažinkite su jų skirtumais. Jei tai ne pirmoji degustaciją kurią bandote įgyvendinti, galite išbandyti lyginamąją degustaciją, susipažinti su panašiais stiliais ir jų skirtumais arba pabandyti pažinti vienos pasirinktos šalies produktus. Tai tik keli pasirinkimai, nevenkite improvizuoti, tai padarys degustacijos planavimą dar įdomesniu.

INFORMACIJOS PAIEŠKA. Sugalvojus degustacijos temą patartina internete susirinkti informacijos pasirinkta tematika. Ją galėsite papasakoti draugams prieš pradedami degustuoti alų. Tokiu būdu padėsite jiems susidaryti pagrindą kuriuo jie galės naudotis ragaudami alų. Informacija gali būti įvairi: apie stilius, šalis, įdomūs faktai, skoninės savybės ir kt.

TAURĖS. Degustacijai labai svarbu taurės. Vienam žmogui degustacijos metu optimalus alaus kiekis – 100 ml, todėl su taurėmis nereikia perspausti. Degustacijoms puikiai tinka vyno taurės, nes didesnės talpos taurėse toks kiekis alaus atrodo neestetiškai. Svarbu, kad visi ragautų iš vienodų taurių. Taurės turėtų būti skaidrios, nereljefinės. Taip pat labai svarbu prieš keičiant degustuojamą alų taures praplauti arba pakeisti naujomis.

UŽKANDŽIAI. Prieš keičiant alų taip pat labai svarbu neutralizuoti skonį likusį burnoje. Greta alaus taurių turėtų stovėti stiklinė vandens, kad būtų galima atsigaivinti. Taip pat patartina naudoti trapučius ar beskonius krekerius-sausaisnius. Venkite maisto su prieskoniais, druska ar cukrumi. Alaus ir maisto derinimas – atskira degustacijos tema.

Neapkraukite savęs dideliu alaus kiekiu. Užteks 3-4 skirtingų  alų, nes skonio receptoriai atšimpa. Ilgai ir lėtai degustacijai, kuriai planuojate skirti visą vakarą optimalus alaus skaičius – 5.

Pauliaus vertinimo kortelė Atviro Alaus Taurės 2013 finale.
Nr. 97 – Gediminas Volkas (petrashka.lt) #11 Mikkeller Single hop Amarillo klonas Amerikietiškas IPA – bronzos laimėtojas.

Taip pat nepamirškite pasiruošti lapelių su tušinukais, kad draugai turėtų kur pasižymėti savo pastabas. Nerašykite rišlių tekstų, tik svarbiausius pastebėjimus. Galite naudoti jau paruoštas ratebeer.com TASTING FORM. Alų galite vertinti balais, tačiau tai nėra privaloma. Vertinimas turi atsispindėti jūsų užrašuose.

Priklausomai nuo pasirinktos temos sudarykite degustacijos planą kurio laikysitės. Galite alų skirstyti pagal stiprumą, įdomumą – improvizuokite. Patarimas: blyškiausius alus degustuokite pradžioje, ryškesnio skonio gale. Kaip taisyklė stipresni alūs turi daugiau skonio, taigi pradėkite nuo silpnesnių. Degustacijos patalpoje patartinas geras apšvietimas, kad būtų lengva identifikuoti alaus spalvą. Aplinkoje neturėtų būti įkyrių kvapų (nesipraususius svečius išprašykite), patalpą patariama išvėdinti – tai padės lengviau perprasti alaus aromatų subtilybes. Pasirūpinkite, kad degustatorių netrikdytų aplinkiniai garsai. Patariama nuomones apie alų išdėstyti po to, kai visi pabaigs degustuoti. Tuomet padarykite degustacijos aptarimą, palyginkite savo užrašus. Atmosferai sukurti galite klausytis ramios muzikos: jazz‘o ar lengvo pop/rock. Labai svarbu, kad visas patiekiamas alus būtų tinkamos temperatūros. Optimali visiems alums tinkama apie ~14°C  temperatūra.

Pirmasis apsilankymas Londone.

11:20 – pub`as pilnas. Priminsiu, kad iki 23:20, 12h tarpas 🙂

Prieš porą savaičių turėjau džiaugsmo pabuvoti Londone, šiame straipsnyje pamėginsiu aprašyti bent gabalėlį to, ką atradau. Tikiu, kad niekam nėra naujiena, jog Anglija garsėja savo unikaliais barais – pub`ais, bei cask`ais – rankinėmis pompomis pilamu alumi. Taip, tuo galėjau įsitikinti ir aš, kur tik pasisuki, ten randi pub`ą, o užsisakius Fullers, St. Austell, Nicholsons ar kito alaus, nei pats nepastebi kaip ką tik gauta pinta ištuštėja.

Vis tik šiame straipsnyje norėčiau daugiau šnekėti ne apie nuostabius Londono pub`us, jų gausybę, kultūrą ar populiariuosius alus, tačiau daugiau akcentuoti plačiajai visuomenei ne taip gerai matomą Londono craft sceną.

Kalbant apie craft barus, iš karto noriu rekomenduoti Craft Beer London apps`ą, kuris buvo tikrai vertingas kompanijonas keliaujant po craft barus. Jame rasite vietas, kuriose parduodamas craft alus, visos vietos yra sužymėtos žemėlapyje, kiekvienas baras trumpai aprašytas ir įvertintas nuo 1 iki 5 žvaigždučių.

Nevyniodamas žodžių į vatą aprašysiu du barus, kurie, iš aplankytų, sužavėjo labiausiai.

Didžiausią įspūdį paliko Brewdog. Šis baras yra visiškai unikalus ir turi labai aiškų tikslą – užkrėsti žmones meile alui. „Without us we are nothing“ – užrašas ant stiklinės, kuris daug pasako apie Brewdog. Visi nors kiek susiję su Brewdog`u yra užtikrinti dėl šio alaus kokybės – „We brew what we want to drink“ – dar viena citata, kuri leidžia Brewdog`o komandai jaustis užtikrintai. Visi matyti darbuotojai yra užsikrėtę meile alui, kas garantuoja tinkamo alaus pateikimą klientui.

Brewdog baras

 

Brewdog interjero detalė.

Jei gerai pamenu, pilstomas tik Brewdog alus, tačiau šaldytuvuose galima rasti ir visame pasaulyje žinomų užsienietiškų craft`ų. Viena, kas tikrai aišku, užsienietiškus siūlau pirkti nebent esant norui juos ragauti namie, nes Brewdog alaus pasirinkimas yra ganėtinai didelis (apie dešimt skirtingų rūšių). Man pasisekė, kad šiame bare buvau ne vienas, o 6 žmonių kompanijoje, taigi galėjome nesunkiai išragauti visas rūšis. Visi alūs buvo fantastiško skonio, kvapo ir įdomumo, išskirčiau Punk IPA, Alice Porter, Hello my name is Ingrid, Hardcore IPA ir Dead pony club. Kai kuriuos alus parsivežiau ir į Lietuvą, taigi galite laukti ir išsamių degustacijų. O tiems, kas Londone praleis bent 3 valandas – nenuėję į šią vietą galite jaustis labai daug praradę.

Antra vieta, kurią drąsiai rekomenduoju – Craft beer & Co Clerkenwell. Pirmas faktas, kurį vertėtų paminėti – 37 pilstomo craft alaus rūšys (16 Cask, 21 Keg) + nemažai alaus buteliukuose išsinešimui. Ant kranų rasite 5-6 Thonrnbridge, apie 8 Oakhams, kelis Kent Brewery, Kernel, Camdens ir kitų daryklų šedevrų pavadinimus. Šiame bare, deja, buvau vienas, todėl išragauti daugiau alaus galėjau tik pasinaudodamas barmenų geraširdiškumu, ko pasekoje paragavau maždaug pusę alaus asortimento.

Bendras įspudis labai geras, tiesa buvo ir gana neįdomių alų, kurie nublanko prieš kitus, fantastiško skonio ir aromato kūrinius. Labiausiai sužavėjęs – danų šedevras iš Hornbeer daryklos – The Fundamental Blackhorn, Imperial stautas, kuris dėl suprantamų priežasčių (negali gi visko išgerti) nurungė taip pat nuostabius Siren Brewery, Broken dreams (Coffee stout) ir taip pat neblogą Chilli stoutą, kurio pavadinimo nepamenu.

Craft beer & Co Clerkenwell

Taip pat verta paminėti tai, kad šiame bare buvau anksti, apie 12h dienos, nežinau ar tai turėjo įtakos, tačiau maždaug 20% lankytojų buvo vietiniai, kurie mėgavosi skaniu alumi skaitydami laikraštį ar bendraudami su kitais alaus mėgėjais. Tuo tarpu kita dalis buvo minėtieji užsieniečiai ar svečiai iš kitų miestų, daugiausiai beergeek`ai, beerhunter`iai ir kiti, kurie rimtai domisi alumi. Tai sukūrė unikalią atmosferą, apie alų pasakojo ne tik barmenai, bet ir klientai, kurie mielai dalinosi savo įspūdžiais.

Tokiame bare norisi būti ilgai, bet suprasdamas, kad Londone yra daugybė „must see“ barų, po 3 puspinčių ir poros valandų diskusijų, nusiperku dar kelis buteliukus lauktuvėms ir keliauju toliau, o barmenams užtikrinu, kad į šią vietą dar tikrai sugrįšiu.

Dar būnant Londone supratau, kad 4 dienų čia tikrai nepakaks. Liko kelios neaplankytos vietos į kurias labai norėjau užsukti + neįsivaizduojamas kiekis barų, kurie turi kažką unikalaus. Bet keturių dienų užteko tam, kad pamatyčiau bendrą alaus scenos vaizdą Londone. Alus čia vertinamas visai kitaip, craft alaus galima rasti paprasčiausiose maisto parduotuvėse, craft barų yra labai daug ir dauguma jų siūlo skirtingas alaus rūšis. Beveik kiekviename bare galima rasti ir užsienietiškų craft`ų, o kai kuriuose net keliasdešimties puslapių katalogus su turimais craft`ais iš užsienio.

Tuo tarpu populiariuosiuose pub`uose alus taip pat labai skanus, minėtieji Nicholsons, St. Austell papuoštų bet kurį barą Lietuvoje. Įdomus faktas pabaigai – Fuller`s, kuris man asmeniškai, yra vienas iš geresnių britiško alaus pasirinkimų Lietuvos parduotuvėse, Londono lygmenyje atrodė švelniai tariant blankiai (jau pritaikius sąlygą, kad iš cask`o jis yra daug kartų skanesnis nei iš skardinės). Štai toks vat palyginimas, kuris parodo, kad alaus mėgėjas iš Lietuvos, Londone jaustųsi kaip devintam danguj.

Tai tiek apie Londoną po pirmosios išvykos ten, viliuosi sugįžti dar ne kartą, atrasti naujų ir mėgautis jau atrastomis gėrybėmis.

Lagunitas Censored (ir ne veltui!) ir New DogTown Pale Ale

Kadangi Lagunitas yra toks žiauriai geras alus. Ir jo galima įsigyti Lietuvoje. Ir niekas apie jį be manęs nerašo. Dar viena apžvalga.

Šiuos buteliukus nusipirkau naujai atsidariusiame restorane/kavinėje per ilgu pavadinimu Alaus Kultūra&delicatessen ÖL, Kaune. Restoranas labai patiko, todėl jį aprašysim atskirai. Kai apsilankysim dar kartą.

Lagunitas Brewing Company atidaryta 1993 metais Lagunitas mieste Kalifornijoje. Šiuo metu darykla perkelta į netoliese esantį miestą pavadinimu Petaluma. Dabar ši darykla patenka į 20 daugiausiai parduodančių craft alaus daryklų Jav.

Lagunitas Censored

Lagunitas Censored

New DogTown Pale Ale

Lagunitas Brewing Company, California, USA

Stilius: American Amber Ale

Alk. konc.: 6,75 % ABV

Rekomend. temp.: 14 °C

RateBeer.com: 89/100

BeerAdvocate.com: 85/100

Mano pastabos. Gintarinės spalvos, didelės tvirtos putos, kuri po savęs paliko gražų piešinį taurėje. Pirmoji taurė buvo visiškai skaidri, antrojoje buvo šiek tiek nuosėdų. Pilant alų pasklido saldus vaisinis džiovintų abrikosų aromatas. Kvapas tuo pačiu ir įdomus ir pabodęs, bet suintrigavo. Gurkštelėjęs pirmą nedrąsų gurkšnį pajutau koks tai subalansuotas alus. Vidutiniškai aukšta karbonizacija ir tvirtas kūnas. Kitą gurkšnį jau didelį – labai daug skonio. Pradžioje pajutau džiovintų ir šviežių vaisių saldumo miksą, kurį gale papildo švelnus, bet tvirtas kartumas. Net kūnas nuėjo pagaugais, va dėl tokio alaus ir rašom šitą blogą!

Labai skanus ir geras alus. Būtinai važiuokit i Kauną ir nusipirkit. O šiaip, jei turėčiau savo barą, tai paskelbčiau, kad gražinsiu pinigus visiems pirkėjams kuriems šis alus nepatiko. Tokių neatsirastu. Nebent bomžai, anarchistai arba patologiniai melagiai.

PS. Lietuviška etiketė rašo, kad čia yra 5,9% stiprumo. Mano skonio receptoriai ir Lagunitas etiketė –  6,75% stiprumo.

Lagunitas New DogTown Pale Ale

Lagunitas New DogTown Pale Ale

New DogTown Pale Ale

Lagunitas Brewing Company, California, USA

Stilius: American Pale Ale (APA)

Alk. konc.: 6,2 % ABV

Rekomend. temp.: 14 °C

RateBeer.com: 96/100

BeerAdvocate.com: 90/100

Mano pastabos. Spalva tarp auksinės ir vario, nuotrauka daryta prietemoje, tai ir spalva atrodo šiek tiek tamsesnė. Puta didelė, aišku tą įtakojo ir taurės pasirinkimas, bet kokiu atveju puta išsilaikė iki paskutinio lašo ir buvo ne tik aukšta, bet ir tvirta. Kvape vyrauja apyniai, tokie žali ir citrusiniai. Skonyje dominuoja apyniškumas, nors vietom jaučiamas ir salykliškas saldumas. Apyniai naudoti keli, spėčiau amerikietiški three C’s. Viršų ima citrusiniai skoniai, bet jaučiamos ir vaistažolių, tropinių vaisių natos. Apynių dėta gausiai,  kartumas jaučiamas, bet gomurio nesutraukia. Poskonis išlieka ilgai. Alus sausokas ir gaivus. Kūnas vidutinis, o karbonizacija vidutiniškai didelė. Karbonizacija vienas iš tų dalykų kas skiria amerikietiškus ir angliškus šviesiuosius elius.

New DogTown Pale Ale puikiai atspindi amerikietišką požiūrį į alų, tokį šviežų ir turtingą. Stipraus ir aiškaus skonio alus.

Kaip ir visus alus, kuriuos esu aprašęs, labai rekomenduoju paragauti! Visgi craft beer pasirinkimas Lietuvoje toks siauras, kad kažką praleisti būtų nedovanotina.

Aludarių taurė 2013

Šių metų gegužės 11 dieną „Alaus namuose“ Vilniuje įvyko alaus konkursas – Aludarių taurė 2013. Taurė vyksta antrus metus iš eilės, tikėkimės organizatoriai nepritrūks entuziazmo ir ateinančiais metais. Konkursui savo alų pateikti galėjo tiek komerciniai bravorai tiek namudiniai  aludariai. Gaila, bet šiais metais nedalyvavo nei viena komercinė darykla, net drąsiausia – Dundulis.

Konkursui buvo pateikti ~75 alūs, kurie suskirstyti į 11 kategorijų. Kiekvienai kategorijai teisėjavo 3-5 nešališki teisėjai. Degustacijos buvo aklos, t.y. teisėjai nežinojo nei alaus pavadinimo nei aludario. Į finalą pateko kiekvienos kategorijos (išskyrus kvietinių) nugalėtojai ir 4 daugiausiai taškų surinkę antrų vietų nugalėtojai.

Kartu su kolega Vladu teisėjavome kategorijose, aš – stipriųjų tamsiųjų belgiškų elių, Vladas – stautų ir kvietinių. Taipogi, man teko garbė ir malonumas teisėjauti finale.

Finale buvo 10 teisėjų. Visi gerai žinomi Lietuvos alaus scenoje ir pora kviestinių svečių iš užsienio. Finalo alūs paliko gerą įspūdį, beveik visi buvo puikūs. Labai smagu, kad namudinė aludarystė Lietuvoje taip toli pažengus ir tik belieka laukti kol ji peržengs namų slenkstį ir pradės kurtis komercinės micro daryklos. Išvada tokia, kad Lietuva turi potencialo tapti craft alaus šalimi! Beje, pirmąją ir antrąją finalo vietas užėmė tas pats aludaris – Rimvydas Jurėnas. Sveikiname jį!

Pastabos organizatoriams:

  • Degustacijų salėje trūko šviežio oro ir šiek tiek daugiau šviesos.
  • Žmonės nedalyvaujantys tuo metu vykstančioje degustacijoje, turėtų laukti kitoje patalpoje. Buvo daug triukšmo, ypač finale.
  • Per greiti tempai finale, reiktų skirti bent jau 7-10 minučių alui įvertinti ir aprašyti.
  • Vertinimo metu neturėtų būti jokių diskusijų, kurios galėtų įtakoti įvertinimus.

All in all, renginys buvo šaunus, ačiū organizatoriams už kvietimą, buvo labai smagu. Pats renginys buvo suorganizuotas gerai, visos iškilusios problemos buvo išspręstos operatyviai. Iš organizatorių verta išskirti pagrindinį aludarių taurės organizatorių Gytį, ir Leandrą, kuris koordinavo visą renginio metu vykstantį veiksmą. Be beergeekų taurėje teisėjavo dar pora blogerių – Modestas ir Regis.

Daugiau straipsnių apie renginį:
Gytis – Interviu su Rimvydu Jurėnu – aludarių taurės nugalėtoju
Gytis – 2013 metų „Aludarių taurę“ užtikrintai laimėjo Rimvydas Jurėnas
Regis – Apie teisėjavimą arba užrašai sau
GiN – Pasiekimai „Aludarių taurėje 2013“
Renginio metu labai daug fotografavo/filmavo Modestas ir GiN, taigi turbūt bus ir daugiau nuotraukų bei atsiliepimų.

Nuotraukos – http://alusalus.lt/2013/05/aludariu-taures-2013-akimirkos/
Daugiau nuotraukų – http://mgkolekcija.wordpress.com/2013/05/23/aludariu-taure-2013/

 

Tikras Alus. Tim Webb: Lietuviška alaus tradicija įdomi pasauliui, bet ją reikia vystyti

Tikro Alaus draugijos kvietimu Lietuvoje apsilankė šiuo metu įtakingiausias alaus ekspertas Tim Webb. Daugybės knygų autorius, CAMRA valdybos narys, alaus medžiotojas dirbęs kartu su legendiniu M. Jackson. Straipsnyje rasite interviu apie Lietuvos alaus tradiciją ir kitas įdomybes. Įdomi asmenybė ir vertas dėmesio straipsnis. Nuoroda:

http://tikrasalus.lt/2013/04/27/tim-webb-lithuanian-traditional-beer-and-future/

Trumpi alaus gerbėjo užrašai. Trys valandos Rygoje.

Ilgokai tempiau kol pagaliau prisiruošiau parašyt kelis žodžius į beergeek‘ą, bet žinot, kaip ten būna.. darai viską, kad tik nereikėtų daryti to, ką padaryti būtina. Tai štai, mano prisiminimai iš Rygos. Nuotrauka mūsų feisbuko profilyje pasirodė jau senokai ir kaip buvo galima suprasti, laiko veltui ten tikrai neleidau. Nevykau į Rygą tam, kad susipažinčiau su latvišku alumi ( ir kalbu ne apie Cesu). Labiau norėjosi praplėsti savo pasaulinio alaus akiratį. Juk ten galima rasti to, apie ką Lietuvoje ir prieš liūdnai pagarsėjusį alkoholio įstatymą buvo galima tik pasvajoti. Deja, mano laikas Latvijos sostinėje buvo labai ribotas, todėl dieną prieš kelionę susidariau optimalų maršrutą ir lankytinų vietų sąrašą remdamasis Tikro Alaus ir RateBeer informacija.

Pirmoji mano stotelė – Alus Salons (dabar jau sujungta su ALEhouse, remiantis žiniomis iš ratebeer.com puslapio). Tai buvo alaus parduotuvė – baras, kurios konceptas šiek tiek priminė mūsiškę Špunką. Galėjo ir įpilti, ir buteliuose alaus parduoti, tik pasirinkimas buvo nepalyginamai didesnis. Jei reikėtų jį apibūdinti – žadą atimantis. Ir man nepasisekė, nes žiemos sezonu jie savo asortimentą šiek tiek sumažina ir išparduoda, tai ką turi. Grįžus į Lietuvą, jų feisbuko puslapyje jau po savaitės pastebėjau, kad klientų laukia pagausėjusi alaus šeimyna. Nepasisekė, bet tik iš dalies, nes jau pirmoje stotelėje prisikroviau tiek alaus, kad nugara vargiai atlaikė (pirkau visko po du, nes be lauktuvių grįžti buvo mažų mažiausiai nepadoru). Įžengus į pačią parduotuvę, mane pasitiko jos bendrasavininkas ir iškart maloniai pasiūlė pagalbos. Prisistačiau, kas per vienas būsiu, ir jis nepraleido progos pasigirti – geriausiu latvišku alumi pagal RateBeer buvo išrinktas jų ALEhouse Black Sheep Stout. Mitriai įpylęs man degustacinę taurė, jis maloniai sutiko papasakoti apie Rygą ir tai ką joje gali surasti alaus megėjas/entuziastas. Tiesa, jo pasakojimas nelabai nudžiugino. Prisipažino, kad pasirinkimas Latvijoje nėra toks jau baisiai didelis ir aš nesuklydau savo trumpai kelionei pasirinkęs Alaus Salons – ALEhouse ir Bon Vivant. Tačiau, mano nuomone, vien šiose vietose alaus pasirinkimas yra „mind-blowing“. Bekalbant sužinojau, kad savo alų jie verda Olandijoje įsikūrusiame De Molen bravore, tačiau ruošiasi plėsti savo veiklą, padedant brewmasteriui atvykusiam iš Amerikos. Pokalbio metu paminėta, kad ALEhouse ieško bravoro savo reikmėms aplinkinuose rajonuose, tame tarpe ir Lietuvoje. Latvijos sostinėje puikavosi dvi Alus Salons parduotuvės, tačiau dėl kažkokių aplinkybių viena patapo tik „masalu turistams“. Greičiausiai savininkų kelią perbėgo juoda katė.

Ši Alus Salons parduotuvė Dzirnavu iela, deja, jau uždaryta ir sujungta su tam pačiam savinininkui priklausančiu ALEhouse restoranu-pub‘u. Nors nežinau ar dėl to vertėtų skųstis, juk dabar dar daugiau tikrai gero alaus galima rasti vienoje vietoje. Apie Alus Salons parašiau tik todėl, kad atskirtumėte ją nuo S. Brevinga Alus un viskija salons esančios Tirgonu iela 4. Nors nesakau, kad ten nieko nerasite, bet pagal paskutinius atsiliepimus RateBeer.com susidaro labai dvejopa nuomonė apie šią vietą, kas kartais priverčia suabejoti jos profesionalumu. O mano aprašytoje parduotuvėje, buvo galima aptikti masišką kiekį Mikkeler produkcijos, taip pat belgiškų pasididžiavimų, tokių kaip Chimay tripel ir t.t. Buvo tikrai nebloga vietelė ir dabar manau didžiąją dalį jos pasiūlos dabar galima rasti ALEhouse, nors po susijungimo ten dar nesilankiau ir patvirtinti to, deja, negaliu.

Maloniai pasikalbėjęs su savininku, ir Alus Salons praleidęs gerą valandą savo brangaus laiko, patraukiau į kitą vietą, kurioje tikėjausi užtrukti žymiai trumpiau – Bon Vivant belgų virtuvės alaus restoraną. Ši vieta, kaip ir turėtų, išsiskiria savo belgiško alaus asortimentu. Pakeliui iš Alaus Salons, nors ir besikeikiantis, dėl tempiamo svorio, užsukau į Stockmann Supermarket Sausio 13-osios gatvėje. Tai vienintelis supermarketas, kuris siūlo šiek tiek daugiau produkcijos, nei didžiųjų Latvijos pramoninkų alus, bei Warsteiner. Tačiau asortimentas ten nelabai pradžiugino. Nors ir aptikau jau senokai ragauto Young‘s Double Chocolate Stout, bet nusprendžiau nieko nepirkti ir pataupyti pinigus. Patarimas: jei tikitės (kaip ir aš tikėjausi) nusipirkti, kad ir eilinio Duvel, viename iš didžiųjų supermarketų (Rimi ar Maxima) galite pamiršti. Lietuvoje to dar buvo galima rasti, o Latvijoje dominuoja tik jų pramonės milžinų produktai. Vienintelė vieta, kur galima rasti šiek tiek padoresnio alučio – Stockmann‘as, tačiau ir į jį užsukti nebūtina, nes sužavėti greičiausiai neliksite. Prasiėjęs Rygos gatvėmis (ne itin džiuginantis miestas ir elgetų pastebimai daugiau, nei Vilniuje), pagaliau atsidūriau prie Bon Vivant durų. Užėjau vidun ir ten mane pasitiko tuštuma. Vienas barmenas sedėjo prie savo kompiuterio ir labai atidžiai nagrinėjo ekraną. Pastebėjęs mane, pasisveikino, bet supratęs, kad nekalbu nei latviškai, nei rusiškai, atsiprašė, kad anglų kalbos žinios nėra pačios geriausios. Vis dėlto, susikalbėti pavyko gana nesunkiai, nes aš puikiai žinojau ko man reikia. Nusipirkau du Duvel, du Rodenbach (buvau pasiilgęs, nes Beer Barrel jo, jau nebeveža!) ir Orval (pagaliau!!), palikau kelioliką latų savo sąskaitai apmokėti ir išėjau į trečią ir paskutinę stotelę, kuri jei vykčiau į Rygą šiandien, būtų pirmoji – ALEhouse.

ALEhouse – puikus craft beer restoranas, prekiaujantis craft alumi, kurį vežasi daugiausiai iš Amerikos. Tiesa, prasitampęs po Rygą, ALEhous‘e jau turėjau mažai laiko, tačiau ten gali imti viską kas papuola po ranka ir greičiausiai nusivylęs nebūsi. O imti ten tikrai yra ką – Double Stout, Double IPA, Triple IPA, Imperial porter, rauchbier ir t.t.. Įspūdingas asortimentas, kuris prasiplėtė vos man sugrįžus į Lietuvą. Užbėgus į restoraną/pub‘ą ten mane irgi pasitiko vos vienas barmenas, stoviniuojantis už baro. Persimečiau keliais žodeliais ir pradėjau rinktis alų kurį galėčiau parsigabenti už savo pinigų likučius. Buvo neįtikėtinai sunku pasirinkti, tiksliau buvo itin sunku ko nors atsisakyti. Dabar, turėtų būti dar sunkiau, nes jeigu susijungus su Alus Salons susijungė ir jų produkcija, ta vieta patapo verta nuodėmės. Kiek žinau, ALEhouse galima paragauti ir trijų rūšių jų verdamo alaus (Black Sheep stout and Bitter Poet Pale Ale and Prima Donna), o ateityje savininkų planuose – rūsyje įrengti mini bravoriuką, bei įsigyjus didesnį bravorą virti net dvyliką rūšių savo alaus, kurių receptai jau sudaryti. Apsilankę Rygoje tikrai nepasigailėsit. Aš žinau vieną, važiuosiu ten dar ne kartą. Maloni atmosfera ir didelis alaus pasirinkimas tikrai skatina sugrįžti, o pasiklausius tokių planų, net neabejoju, kad su kiekvienu apsilankymu mano nuomonė bent jau apie šį pubą/ restoraną/ parduotuvę taps tik dar geresnė.

ALEhouse pasirinkimas 2

Čia įdomus, olandų rašytas, straipsnis apie ALEhous‘ą anglų kalba.

Mano laimikis po šio karto buvo toks: 1x Trappistes Rochefort 10, 1x Trappistes Rochefort 8, 2x Mikkeller 19, 2x Orval, 2x Duvel, 2x Westmalle Trappist Tripel, 2x Rodenbach, 2x Guldenberg, 2x Chimay Tripel, 2x Crooked Moon Tattoo, 2x Gonzo Imperial Porter, 2x Southern Tier Double IPA, 2x Flying Dog Double Dog Double Pale Ale, 1x Hopin’ Frog Outmeal – Imperial Stout, 1x Hopin’ Frog Triple IPA Hop Dam, 1x Southern Tier Imperial Mokah, 1x Mikkeller Rauchstar, 1x Black Jack Porter. Ir visas šis turtas man kainavo apie 450 LT, bet buvo verta, ti-i-ikrai verta!

Keli patarimai keliaujantiems dėl alaus:

– Susidarykite lankytinų vietų (ne tik Rygoje) sąrašą. Pasinaudokite šiais internetiniais puslapiais: Tikras Alus ir RateBeer .

– Nesitikėkite rasti gero pasaulinio alaus supermarketuose už mažesnę kainą. Ten galite rasti nebent didžiųjų bravorų produkcijos. Išimtis Stockmann.

– Pigiai ir daug alaus Latvijoje negausite, pasiruoškite išleisti ganėtinai didelę pinigų sumą.

– Mano aprašytas vietas galima pasiekti pėsčiomis. Susiraskite patogią mašinų stovėjimo aikštelę (aš naudojau Radisson Blu Elizabete) ir eidami taip pat susipažinsite su miestu.

– Aplankytų vietų Facebook paskiros: ALEhouse; Bon Vivant.

Bambalynė

Pagaliau prisiruošėme aplankyti ir lietuviškesnį kampelį (prieš rašant šį straipsnį buvo aprašyti Gringo ir Alaus studija). Šį kartą svečiavomės Bambalynėje, alaus rūsyje, įsikūrusiame Vilniaus senamiestyje – stiklių g. 7 (darbo laikas: I ir VII – 11.00-22.00; II-IV – 11.00-24.00). Šią alaus vietą, nepaisant fakto, kad alaus atsigerti galite ir čia pat, vertinsime kaip parduotuvę, nes joje nerasite pilstomo alaus + ragaujant alų vietoje teks susimokėti vadinamąjį kamščio mokestį. Taigi, nekantraudamas pradedu. Prasiėję nuostabiomis Vilniaus senamiesčio gatvelėmis prieiname iškabą – „Bambalynė“. Nedvejodami lendam į bromą ir leidžiamės į daug žadantį alaus rūsį.

Bambalynės aplinka neleidžia pamiršti, kad dar prieš minutę ar kitą, žygiavome senamiesčio gatvelėmis – viskas dvelkia senove, senove iš gerosios pusės, tačiau panagrinėti interjerą plačiau galima ir vėliau, nes pirmiausia norisi užeiti į patalpą, kurioje akies kampeliu matome alaus šaldytuvus.

Alaus pasirinkimas

Pažvelgus į juos, lietuviškesnė vieta tampa visiškai lietuviška – užsienietiško alaus čia nerasite. Nepaisant fakto, kad alus tik iš Lietuvos, pasirinkimas čia toli gražu nėra mažas, Bambalynėje rasite apie 50 skirtingų mažųjų aludarių išvirtų alaus rūšių, tiesa šalia jų pamatysite ir LAG priklausančio Rinkuškių bravoro produkcijos. (alaus meniu).

Ką gi, kolegos išsirinko juodaragio ir šnekučio (Jovarų) alaus, kuriuo draugiškai dalinosi, aš užsisakiau butautų giros ir užkandžių. Visi išsirinkome taures ir nuėjome prie staliuko, kur skanaudami gėrimais, apžvelgėme aplinką. Kaip jau minėjau, kultūringa senovinė vintažinė aplinka sukuria nuostabią atmosferą. Kultūringa tikrąją to žodžio prasme. Bambalynė yra ta vieta kur niekam nebūtų keista jei jūs ateitumėte išgerti alaus bokalo ne su draugu, o su knyga. Yra keli maži staliukai su stalinėmis lempomis, kurie tyliai kviečia prisėsti būtent tokio tipo lankytojus. Parduotuvėje negali nepastebėti ypatingai didelio savininkų noro sukurti kuo jaukesnę aplinką. Šalia kaimiško alaus puikiai dera įvairiausios senovinės detalės iš Lietuvos dvarų ar šiaip ikimodernistinius laikus primenantys ąsočiai, puodai, moliniai bokalai, senovinės spintos ir t.t.

Kiek teko lankytis Bambalynėje, susidariau tokį įspūdį, kad klientai čia yra vertinami labai teisingai. Pasitinkama, bendraujama ir išlydima su šypsena veide, ant stalų visuomet rasite salyklo, kurio vakaro metu galėsite paskanauti. Prie įėjimo yra dedami tušti daugkartinio naudojimo flip-top tipo buteliukai, kurie nudžiugina dažną namūdinį aludarį.

Užkandžiai paliko gerą įspūdį. Užsisakę mix`ą prie alaus gavome 7 rūšis mėsos ir 3 sūrio, produktai ne iš pigiųjų kategorijos, tikrai skanūs, lietuviški skilandžiai, dešros ir kiti gardumynai. Kainų lygis čia ganėtinai aukštas, tačiau tai prisideda prie neypatingai laukiamų svečių atsijojimo.

Nepaisant didelio alaus pasirinkimo mums alaus parduotuvėje vis tik trūksta užsienietiško alaus. Iš kitos pusės, džiaugiames dideliu lietuviško alaus pasirinkimu ir aiškia parduotuvės koncepcija, galbūt ir geriau susitelkti ties viena vieta, čia jau spręsti savininkams. Bambalynė bendradarbiauja su daugybe Lietuvos aludarių, todėl vieni pirmųjų gauna butelines naujienas, kuriomis džiugina ir mus.

Parduotuvėje rasite nemokamą wi-fi, tačiau nerasite telefoninio ryšio, ar tai pliusas, ar minusas spręskite Jūs (kartais to ryšio su pasauliu nelabai ir reikia/norisi).

Viską apibendrinus – šauni vieta dalykiniams susitikimams, užsieniečio supažindinimui su lietuvišku alumi ar šiaip nusipirkti lietuviško alaus. Bambalynė nors ir būdama parduotuve, savo interjeru tikrai nenusileidžia restoranams ar barams, tai pagrindžia ir klientų noras ne vien tik nusipirkti alaus, bet ir susimokėjus butelio mokestį išgerti alaus prie stalo.

Verdiktas kurį priėmėme – du beergeek.lt buteliai neeilinei alaus parduotuvei, ačiū ir linkime didžiausios sėkmės einant pramintu taku.

Norėdami plačiau pasiskaityti apie barų gidą spauskite ČIA.

 

Scroll to top